Uncategorized

Quersetin –Alerjiye Lipozomal Dokunuş

Quersetin –Alerjiye Lipozomal Dokunuş

Mevsimsel veya yıl boyu devam eden alerjiler son 50 yılda büyük bir hızla artış göstermektedir. Bir veya birden fazla maddeye karşı alerjik duyarlılık Dünya nüfusunda %40-%50’leri bulmaktadır.

Mevsimsel saman nezlesi rakamları da büyük bir hızla artış göstererek Dünya üzerinde nüfusun %10 ile %30 arasını etkisi altına almaktadır.

Alerji semptomlarını özetleyecek olursak

  • Hapşırma (Alerjik Rinit)
  • Gözde kızarıklık, batma ve kaşınma (Alerjik Konjonktivit)
  • Nefes darlığı ve solumada hırıltı
  • Ciltte kızarıklık ve kaşıntı (Atopik Dermatit)
  • Dudak, Dil veya bazen yüzün tamamında şişkinlik
  • Karın ağrısı, bulantı ve diyare sayılabilir.

Alerjik kronik bir tablo olmakla beraber maalesef mevcut ilaç tedavi seçeneklerimizin uzun vadeli yan etkileri, bu anti-alerjik tedavilerin uzun süreli kullanımını kısıtlamaktadır.

Son yıllarda bitkilerden elde ettiğimiz fitoterapötik maddeler büyük ilgi görmüştür ve bu nedenden dolayı çok sayıda akademik çalışmanın odağını oluşturmaktadır. Bitkilerde son derece zengin olan flavonoit grubu bileşenler antioksidan, antienflamatuvar, antikanserojen v.b. bir çok etkileri nedeniyle merak uyandırmaktadır.

Quercetin de flavonoit (flavonol) grubu bileşenlerden bir tanesi örnek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu değerli bileşen özellikle soğan, brokoli, üzüm, v.b. mevye ve sebzelerde yoğun olarak bulunur.

Ne yazık ki Quercetin de bir çok başka Fitoterapötik bileşen ile aynı kaderi paylaşaıyor, Biyoyararlanımı yani kana geçen miktarı son derece düşük ve farklı kimyasal yapılar arası belirgin farklılıklar arz ediyor.

Bir diğer önemli husus ise Quercetin sadece kana geçmekle kalmamalı, tıpkı Resveratrol veya kurkumin için geçerli olduğu gibi, etkin bir şekilde hücre içine taşınmalıdır. Bu nedenden dolayı Quercetin tercih edlilrken Lipozomal formda olmasına dikkat edilmelidir.

2020 yılında yayımlanmış olan bir çalışma Quercetin’in Alerjik Astım, Alerjik Reaksiyonlar ve Atopik Dermtatit gibi tablolarda kullanımını inceleyen bir makale yayımlamışlardır. Araştırmacılar Quercetin’in Alerjik astım, alerjik reaksiyonlar ve atopik dermatit gibi vakalarda semptomları bastırabildiğini ve güvenli profili sayesinde uzun süre kullanıma uygun olduğunu bildirmişlerdir. Quercetin’in bu etkilerine erişebilmek için son yıllarda Lipozomal Quercetin ile ilgili çalışmalar da başlamıştır. Lipozomal Quercetin uygulamaları sayesinde Biyoyararlanım sorunu aşılmış olup gerçek anlamda etkinliği ortaya çıkmaktadır. Lipozomal Flavonoitler ile yapılan çalışmalarda Quercetin’in Lipozomal kaplma ile son derece uyumlu olduğu görülmektedir.

Lipozomal Quercetin’in alerji reaksiyonlarında sorumlu olan Mast hücrelerini stabilize ederek Histamin salımını inhibe ettiğini göstern çok sayıda bilimsel makale bulunmaktadır.

Mast Hücrelerinden serbest kalan Histamin tüm alerjik semptomların tetikleyicisi olması sebebiyle, Quercetin’in bu etki mekanizması alerji belirtilerin ortaya çıkmadan önlenmesine neden olmaktadır.

Herkese Sağlıklı günler dilerim.

Ecz. Levent Mendirme

https://www.nhs.uk/conditions/allergies/symptoms/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28082789/#:~:text=Quercetin%2C%20a%20plant%20pigment%20is,induced%20by%20various%20drug%20toxicities.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11361045/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32467711/#:~:text=Quercetin%20is%20a%20naturally%20occurring,antibody%20releasing%20by%20B%20cells.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18515213/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28805832/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27187333/

Leave a comment