Uncategorized

Takviye Edici Gıdalar ve Biyoyararlanım

Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı Yaşlanma isteği insanları son zamanlarda proaktif önlemler almaya yönlendirmektedir. Bu amaçla daha fazla tüketici hayatlarında Takviye Edici Gıdalara yer vermektedir.

Ancak bu takviye edici gıdaların gerçek anlamda yararlı olup olmadıkları tam anlamıyla bilinmemektedir. Zira bu etkin maddelerin kana geçerek gerçek anlamda yararlı olup olmamaları çeşitli nedenlere bağlıdır:

  • Fizikokimyasal Özellikler
  • Çözünürlük
  • Midenin kuvvetli asidik ortamında stabil kalması
  • Mide/Bağırsak enzimleri ile etkileşimleri

Bunlardan bazılarıdır.

Etkin Maddenin yukarıdaki nedenlerden dolayı emilemiyor olması ondan tam anlamıyla yararlanamadığımız anlamına gelmektedir.

Tam bu noktada Lipozomlar karşımıza şık bir çözüm olarak çıkmaktadır. Fosfolipitlerden meydana gelen lipozomlar etkin maddeleri muhafaza ederek bunların midedeki kuvvetli asit veya enzim gibi zorlayıcı koşullardan korur.

Liposome-for-drug-delivery

Bir başka önemli husus ise lipozomların fosfolipit yapısının hücre zarını taklit etmesidir. Bu sayede bağırsak hücrelerin zarları ile kaynaşarak etkin maddeyi doğrudan hücre içine teslim edebilirler. Ancak lipozomların emilim avantajı bununla da sınırlı kalmamaktadır. Bağırsak hücreleri tarafından emildikten sonra tekrar şilomikron denilen lipit kesecikleri şekline işlenerek doğrudan lenfatik sistem ile sistemik dolaşıma karışırlar. Bu sayede Karaciğerde herhangi bir ilk geçiş etkisi nedeniyle de etkinlikleri azalmaz.

lipo_curesupport

 

Son yıllarda yapılan klinik çalışmalar gerçekten de Lipozomal ürünlerin kana çok daha hızlı ve çok daha yüksek oranlarda geçtiğini göstermektedir. Bunun nedeni Lipozomal şekilde hazırlanan etkin maddeler:

  • Stabilitelerini daha iyi korur
  • Emilebilir olmayan maddelerin hücre içine alınmasını sağlar
  • Etkin Maddeyi midenin asidik koşularından korur
  • Etkin maddeyi pankreatik enzimler tarafından parçalanmasını önler
  • Lenfatik dolaşım üzerinden kan dolaşımına karışarak Karaciğer enzimler tarafından etkinliğinin azalmasını önler (ilk geçiş etkisi)

Tüm bu avantajlar nedeniyle emilimi düşük maddelerin Lipozomal forma dönüştürülmesi gitgide artmaktadır. Gitgide daha fazla Vitamin, Flavanoit, mikro-besin v.b. takviye edici gıdalar Lipozomal formlarda karşımıza çıkmaktadır.

Unutmayınız kullanılan takviye edici gıdalar ancak emildiğinde gerçek anlamda yararlı olabilmektedir.

Ecz. Levent Mendirme

Leave a comment